Alles over veganisme

Veganisme is vergelijkbaar met vegetarisme omdat je bij beide vormen geen vlees eet. Veganisten consumeren of gebruiken echter ook geen dierlijke producten zoals zuivel of dierlijke gelatine. Veel veganisten vermijden ook het gebruik van dierlijke producten zoals wol en zijde. Ze vermijden zelfs sommige producten voor huidverzorging en zeep. Het volgen van een goed gepland veganistisch dieet kan gunstig zijn voor je gezondheid. Maar simpelweg vlees weglaten maakt je niet gezonder. Je moet voldoende water drinken en veel eiwitten eten, terwijl je voedingsmiddelen met veel suiker en vet moet vermijden. Je kunt ook vegan supplementen nemen als extra hulpmiddel voor je gezondheid.

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die je lichaam helpt calcium te absorberen en je botten te versterken. Het zit in vis en paddenstoelen, maar niet veel plantaardig voedsel bevat vitamine D. Verrijkte voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap of granen kunnen ook een kleine hoeveelheid van deze stof bevatten. Een vitamine D-tekort kan leiden tot rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen. De symptomen zijn onder meer spierzwakte en gevoeligheid rond botten en een abnormaal looppatroon. Verder verzachting van je botten na verloop van tijd en een verhoogd risico op vallen en breuken door vallen naarmate je ouder wordt. Als je je zorgen maakt over je vitamine D-inname of als je liever alleen plantaardig voedsel eet, kunt je met je arts praten over het nemen van supplementen of verrijkte voedingsmiddelen die vitamine D2 of D3 bevatten.

IJzer

Veel mensen lopen het risico op een ijzertekort, wat kan leiden tot bloedarmoede. Als je veganist bent, kunt je bijzonder vatbaar zijn voor deze aandoening. Dit komt omdat het menselijk lichaam niet erg efficiƫnt is in het opnemen van ijzer uit plantaardig voedsel, dus het is belangrijk voor veganisten om ijzerrijk voedsel te consumeren en te overwegen supplementen te nemen. IJzertekort kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn. Als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot hartaandoeningen en zelfs de dood. Er zijn ook online beschikbare vitamines. Maar zorg ervoor dat je contact opneemt met je arts voordat je gaat vitamine kopen online. Je kunt ook uitgebreid onderzoek doen naar wat jij en je lichaam echt nodig hebben.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *