Alles wat je moet weten over het afsluiten van een autoverzekering

Als u net uw rijbewijs heeft gehaald, dan is een autoverzekering vrijwel altijd duur. Dit komt omdat verzekeraars inschatten dat u meer kans heeft op een ongeval, dan wanneer u een ervaren chauffeur was. U betaalt meestal meer voor een verzekering tot u 21 of 23 bent, puur op basis van uw leeftijd. Maar dit betekent natuurlijk niet dat u de hoofdprijs moet betalen. Het is belangrijk om goed te vergelijken, zodat u de goedkoopste autoverzekering kan vinden.

Ben ik verplicht om mijn auto te verzekeren?

Als u auto rijdt, bent u verplicht om deze minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Een verzekering dekt schade die u met uw auto aan anderen toebrengt. Krijgt u een ongeval en lijdt de wederpartij schade, dan is deze verzekerd.

Dit geldt zowel voor schade aan het voertuig als voor verwondingen van de bestuurder en passagiers. Als u deze verzekering niet heeft, kunnen de kosten aanzienlijk oplopen. Als u wordt aangehouden en uw auto is niet verzekerd, krijgt u een boete.

All-risk verzekering, is dat verstandig?

De allriskverzekering dekt ook de schade aan uw voertuig bij een aanrijding. Deze verzekering is natuurlijk veel duurder dan een WA verzekering. Maar het voordeel is dat u geen kosten heeft als uw auto beschadigd is. Houd er rekening mee dat bij sommige verzekeringen een eigen risico is inbegrepen. Een allriskverzekering wordt meestal alleen afgegeven voor nieuwe voertuigen.

Als de auto meerdere jaren oud is en de huidige marktwaarde daalt, is het meestal verstandiger om alleen een WA verzekering af te sluiten, want die is veel goedkoper en er wordt toch nooit meer dan de dagwaarde van de auto uitbetaald, ook al ben je allrisk verzekerd.

Wat gebeurt er als u de verzekeringspremie voor uw auto niet betaalt?

Als u de verzekeringspremie voor uw auto niet betaalt, dan kunt u geen beroep doen op de verzekering als er iets gebeurt. Bent u niet verzekerd, dan wordt de schade aan de andere partij vergoed door het Waarborgfonds. Die schade wordt dan op u verhaald, dus u betaalt er uiteindelijk gewoon voor.

Zorg er daarom voor dat u altijd goed verzekerd bent voordat u met de auto op pad gaat. Als je verschillende autoverzekeringen op internet vergelijkt, kan dat soms tien euro per jaar besparen. Besteed aandacht aan waarvoor je verzekerd bent en ga niet standaard naar de goedkoopste optie.

Voor meer informatie over het afsluiten van een autoverzekering kunt u een kijkje nemen bij Diks.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *