Buitenkant van je woning netjes onderhouden

Het is belangrijk om de buitenkant van je woning goed te onderhouden. Niet alleen omdat dit er netjes uitziet, maar ook omdat je er schade mee kunt voorkomen. Door achterstallig onderhoud gaan onderdelen en materialen sneller achteruit in kwaliteit. Hierdoor kunnen er beschadigingen ontstaan. Denk aan houtrot, lekkage of scheuren in de muren. De waarde van je woning daalt en de reparatiekosten lopen onnodig hoog op. Dat is natuurlijk zonde. Met goed onderhoud kun je veel van deze problemen voorkomen.

Dakgoot schoonmaken

Over het algemeen heeft het dak weinig onderhoud nodig. Wel is het verstandig om aandacht te besteden aan de dakgoten. Zeker in de herfst kunnen bladeren, takken en vuil zich hier ophopen. Dit kan de goot en regenpijp verstoppen en uiteindelijk leiden tot lekkage. Zie je het niet zitten om zelf de ladder op de klimmen? Laat de dakgoten dan schoonmaken door een dakdekker of andere specialist. Die kan direct kijken naar de conditie van het dak.

Gevel reinigen

Als je het onderhoud goed bijhoudt, is het niet lastig om zelf de gevel schoon te maken. Dit doe je met een sopje van water en schoonmaakazijn. Voor groene aanslag kun je ook een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Spoel het vervolgens grondig schoon met de tuinslang. Lukt het niet om zelf algengroei of ander vuil van de gevel te verwijderen? Laat dan je gevel reinigen door een professional. Zij maken de buitenkant van het huis schoon door middel van zandstralen, stoomreiniging, met een hogedrukreiniger of met gebruik van chemische middelen.

Deuren en kozijnen poetsen

Maak regelmatig alle deuren en kozijnen schoon met een mild sopje. Dit kan bijvoorbeeld direct na het lappen van de ramen. Zo oogt alles meteen weer lekker fris! Let op: gebruik altijd een zachte doek of borstel. Anders kunnen er lelijke krassen ontstaan.

Schilderwerk bijwerken

Controleer of het schilderwerk een opknapbeurt nodig heeft. Vooral bij houten kozijnen is dit een belangrijk onderhoudspunt. Maak gebruik van de juiste verfsoort en werk zo netjes mogelijk. Een nieuwe laag verf zorgt voor een mooie uitstraling en beschermt het hout weer goed tegen alle weersomstandigheden.

Professionele gevelrenovatie 

Heb je scheuren in de gevel ontdekt of laten er een aantal voegen los? Wacht dan niet te lang en schakel zo snel mogelijk een vakman in. Met gevelrenovatie kun je ergere schade en bijkomende ongemakken voorkomen. Voor oude woningen is het vaak de moeite waard om direct de gevel te laten impregneren. Hierbij wordt er een beschermlaag op de gevel aangebracht die waterafstotend en schimmelwerend is.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *