De keerzijde van het vrij voeren van uw kat

Hoewel wat u moet voeren misschien duidelijk is (een uitgebalanceerd voer dat geschikt is voor de levenswijze en energiebehoefte van uw kat), zijn er verschillende meningen over welke voedingsmethode het beste is. Veel experts zijn het er echter over eens dat het vrij voeren, ook wel “ad lib voeden” of “vrije keuze voeren” genoemd, om verschillende redenen niet ideaal is, waaronder:

In huishoudens met meerdere katten maakt het vrij voeren het bijna onmogelijk om ervoor te zorgen dat één kat genoeg krijgt, terwijl wordt voorkomen dat andere katten te veel eten.

Een volledige maaltijd die de hele dag wordt weggelaten, kan competitief gedrag aanmoedigen of een bron van conflicten worden in een huishouden met meerdere katten.

Ad lib voeren maakt het moeilijk om veranderingen in eetgedrag te volgen, vaak een noodsignaal bij katten.

Vrije keuze voeding stimuleert overeten, wat kan leiden tot overmatige gewichtstoename. Als u te veel aankomt, loopt uw ​​kat risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals artrose en diabetes mellitus.

Katten die vrij worden gevoerd, kunnen nog steeds in gewicht aankomen met ‘gewichtsverlies’ of caloriebeperkt voedsel als ze te veel eten.

Hoe u uw kat voedt, is belangrijk voor haar gezondheid en kwaliteit van leven

Omdat katten over het algemeen de voorkeur geven aan kleinere maaltijden gedurende de dag, raden veel experts aan om een ​​dagrantsoen af ​​te meten op basis van de informatie op het etiket van het voer en dit gedurende de dag in verschillende kleine porties te verdelen. Dit wordt gewoonlijk “portie voeren” of “afgemeten voeding” genoemd en zal haar natuurlijke instinct voor kleine, frequente maaltijden bevredigen, maar vermijdt de inherente gevaren die gepaard kunnen gaan met overvoeding. U kunt hier een voederautomaat kat voor gebruiken om op gezette tijden een kleine portie eten te geven.

Voor sommige katten – zoals senioren, katten met een medische aandoening of opgroeiende kittens – kan vrij voeren natuurlijk een goede keuze zijn. Vraag uw dierenarts om voedingsadvies op maat voor uw individuele kattenvriend.

Kattenvoerpakketten bevatten meestal een eenvoudige tabel (of bevatten een paar korte zinnen) waarin wordt aangegeven hoeveel u moet voeren op basis van het gewicht van uw kat. Hoewel levensstijl zeker een rol speelt – loungen in de zon verbrandt minder calorieën dan klauteren in een kattenboom – is de aanbevolen hoeveelheid voer voor het gewicht van uw kat, zoals vermeld op het etiket, het beste startpunt. Het is gemakkelijk om van daaruit aan te passen of vraag uw dierenarts om voedingsadvies als u denkt dat uw kat onbedoeld aankomt of zelfs afvalt. Als je wilt dat je kat afslankt, voer dan de aangegeven hoeveelheid voor haar ideale gewicht in plaats van haar huidige gewicht.

Wie graag voedselsoorten mengt – droge brokjes en zakjes of blikvoer bijvoorbeeld – zal het nog steeds vrij gemakkelijk vinden om voer te portioneren. Etiketten voor droogvoer voor katten bevatten informatie over het mengen van soorten voedsel voor de optimale gezondheid van uw kat, waardoor u haar gemakkelijk kunt voeren op de manier die u verkiest.

Hou het simpel

Als u uw kat uit vrije keuze heeft gevoerd en u wilt overschakelen op afgemeten of portiegewijze voeren, is het belangrijk om het uzelf gemakkelijk te maken. Hier zijn een paar vriendelijke tips voor eenvoudig succes:

Vind het juiste meetinstrument: of het nu gaat om een ​​handige maatbeker van de voedingsfabrikant of een stijlvolle zilveren schep, zorg ervoor dat de maat klopt. Kies iets dat, wanneer het vol is of tot een specifieke regel is gevuld, precies het aantal is dat uw kat nodig heeft. Dit maakt het voeren snel en gemakkelijk, en helpt de subjectieve benadering van “er naar kijken” te vermijden, die kan variëren afhankelijk van welk gezinslid de voeding geeft. U kunt hiervoor ook een voerautomaat kat gebruiken.

Verdeel het: veel eigenaren vinden het handig om een ​​dagelijkse hoeveelheid af te meten in een kattenbak (bewaar voor elke kat een aparte), inclusief eventuele lekkernijen, en alleen te voeren wat er elke dag in de bak zit. Gebruik een chique glazen pot of een eenvoudige plastic container die gemakkelijk schoon te maken is, wat u maar wilt.

Behandel verstandig: als u uw kat graag traktaties geeft, moet u deze in de dagelijkse calorie-inname berekenen om calorieverrassingen die tot gewichtstoename leiden te voorkomen. Lees de etiketten van traktatiepakketten voor de juiste hoeveelheden en calorie-informatie.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *