De voor -en nadelen van cortenstaal

Cortenstaal is een unieke metaalsoort bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikke en chroom aan zijn toegevoegd. Het metaalsoort afkomstig uit de Verenigde staten wordt steeds populairder in Nederland. Je ziet dit roestige staal ook steeds vaker terug in kunstobjecten, in gebouwen en in tuinen. Verder wordt cortenstaal ook vaak gebruikt voor plantenbakken. Sinds een jaar zijn er ook golfplaten beschikbaar, die kunnen worden gebruikt als dakbedekking. Maar waarom is cortenstaal zo populair? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

De voordelen van cortenstaal

Cortenstaal is uniek, omdat het vanzelf een bruin/oranje kleur krijgt. Nieuwe producten worden grijs aangeleverd en na een aantal weken of maanden krijgt het object vanzelf een koperen kleur. In de beginfase heeft het object nog een feloranje kleur die naarmate de tijd steeds meer verkleurd richting een bruine kleur. Deze bruine kleur zorgt voor een industriële uitstraling die goed match met de natuur.  Het verkleuringsproces zal versnellen wanneer het regenachtig is. Daarnaast is cortenstaal een zeer duurzaam materiaal. Sommige mensen denken dat roest slecht is voor het staal, maar het tegenovergestelde is waar. De roestlaag is eigenlijk een beschermlaag. Hierdoor wordt in bruggen en hoge gebouwen vaak ook cortenstaal verwerkt. Ten derde zorgt de roestlaag er ook voor dat het object weinig onderhoud nodig heeft. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld plantenbakken van cortenstaal nooit te onderhouden. Je hoeft ze bijvoorbeeld ook niet te verven. Last but not least, omdat cortenstaal niet wordt behandeld, wordt het milieu niet belast. Ook is materiaal volledig te recyclen.

De nadelen van cortenstaal

Uiteraard heeft cortenstaal niet alleen voordelen. Wanneer het weer droog is, wordt het verkleuringsproces vertraagd. Door het verkleuringproces kan cortenstaal in de beginfase vlekken veroorzaken. Het roestwater kan op tegels terechtkomen. Je kan dit eenvoudig voorkomen door de tegels in de eerste fase bijvoorbeeld te bedekken met grind.

Op zoek naar cortenstaal? Ga naar Metaalcenter.nl en bekijk hun assortiment!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *