De zoektocht naar een bureaustoel voor je kind

Een bureaustoel is een belangrijk onderdeel van jouw werkplek. Je weet zelf immers hoe belangrijk het is om een gezonde houding te hebben tijdens het zitten. Je bureaustoel moet dus voornamelijk comfortabel zijn, je zit er immers vaak voor meerdere uren in. We hoeven je dus niet te vertellen dat dit ook geld voor de bureaustoel van jouw kind. Vooral bij jonge kinderen is een juiste zithouding erg belangrijk, zij zijn immers nog in de groei. Nu zijn er tegenwoordig veel kinderbureaustoelen beschikbaar, elk met hun voor en nadelen. Het kan dus moeilijk zijn om hierin een verantwoorde keuze te maken voor jouw kind. Daarom geven wij in dit artikel handige informatie over bureaustoelen en een gezonde zithouding, de levensduur van een bureaustoel en welke typen bureaustoelen er zijn. Een geschikte kinderbureaustoel vinden was met deze informatie nog nooit zo eenvoudig!

 Een juiste en gezonde houding voor jouw kind

Kinderbureaustoelen zijn er in veel verschillende soorten en maten maar niet elke bureaustoel is ook daadwerkelijk goed. Hier bedoelen wij mee dat er veel bureaustoelen op de markt zijn die je lichaamshouding niet ten goede komen. Er zijn dus zaken waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een bureaustoel.

Allereerst moet je goed kijken naar de zit duur van de persoon die op de bureaustoel zit.

Indien hij of zij lange dagen in de stoel zit is het natuurlijk belangrijk dat deze erg comfortabel is en daarnaast beschikt over de juiste mechanismen. Zo zijn er stoelen waar je tot 5 uur in kunt zitten maar ook professionele bureaustoelen met een zit duur tot meer dan 8 uur opeenvolgend.

De volgende zaak waar je aandacht aan moet besteden is het type werkzaamheden wat moet worden uitgevoerd. Indien deze erg precies zijn zoals bijvoorbeeld het monteren van horloges, dan is het fijn als de bureaustoel in veel verschillenden standen versteld kan worden. Zo kun jij je houding optimaal aanpassen aan je werkzaamheden. Indien jouw kind graag knutselt kan dit ook van toepassing zijn.

Tot slot speelt de lichaamsbouw van een persoon ook een grote rol. Hij of zij moet de bureaustoel kunnen afstellen op lengte en gewicht.

Naast het kiezen van de juiste bureaustoel die past bij jouw kind is ook het afstellen van de stoel van groot belang. Je kunt immers nog zo’n goede kinderbureaustoel hebben, indien die verkeerd is afgesteld zal je er weinig plezier aan beleven. De zithoogte en zitdiepte moeten zo afgesteld worden dat je met je voeten plat op de grond staat en je knieën en hoek van 90 graden maken.

De hoogte van de rugleuning moet zo afgesteld staan dat deze je rug goed ondersteunt en de natuurlijke vorm van je ruggengraat volgt. Hiernaast moeten ook de armsteunen goed versteld worden. Je armen moeten zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan zitten en hiernaast net zoals je knieën een hoek van 90 graden maken.

Indien jij al deze stappen opvolgt zal de bureaustoel van jouw kind volledig correct zijn ingesteld en zal hij of zij de juiste zithouding aannemen.

Wanneer is de bureaustoel aan vervanging toe?

Aangezien kinderen vaak veel tijd doorbrengen achter hun bureau voor bijvoorbeeld knutselen of het maken van huiswerk. Is het verstandig om goed in de gaten te houden wanneer zijn of haar kinderbureaustoel aan vervanging toe is. Maar hoe weet je dit nu precies?

Een bureaustoel gaat gemiddeld zes tot acht jaar mee. De meeste bureaustoelen vertonen echter naar een paar jaar vaak al gebreken. Het is dus belangrijk om hier regelmatig op te controleren. Zo kan bijvoorbeeld de vulling van de stoel niet helemaal goed meer zijn, je kunt er dan voor kiezen enkel dit onderdeel te vervangen. Op deze manier bespaar je op je kosten en ben je bovendien duurzaam bezig door het hergebruiken van producten. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld enkel de wielen aan vervanging toe zijn. Kijk dus eerst goed of de bureaustoel niet op een simpele manier gerepareerd kan worden. Maar welke signalen geven nu wel de doorslag om een nieuwe bureaustoel aan te schaffen? Uiteraard zijn er hier meerdere van. Wanneer de stoel zelf scheef gaat staan door verouderde en versleten wielen is het noodzaak een nieuwe aan te schaffen. Doordat de stoel scheef is krijg je een onverantwoorde zithouding  met lichamelijke klachten tot gevolg. Indien de bureaustoel van jouw kind dus versleten en verouderd is kan je beter een nieuwe aanschaffen. Zo ben je er zeker van dat je kind altijd de juiste zithouding aanneemt.

Welke typen kinderbureaustoelen zijn er?

Binnen de vele verschillende merken bureaustoelen zijn er eigenlijk drie belangrijke typen te onderscheiden. Dit zijn:

Synchroon mechaniek

Allereerst is er de kinderbureaustoel met synchroon mechaniek. naar schatting is dit mechanisme in 80 tot 90 procent van de bureaustoelen geïntegreerd. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de zitting tezamen met de rugleuning naar achteren kantelen wanneer het systeem ontkoppeld is

Floating tilt mechanisme

Dit mechanisme afkomstig uit Scandinavië is er één waarbij de zitting los zit en naar voren en achteren kantelt. De rugleuning is synchroon en beweegt mee. Hierdoor heb je meer vrijheid en kan je de bureaustoelen in veel verschillende standen zetten.

Schommelmechanisme

Bij dit mechanisme blijft de hoek tussen de zitting en de rugleuning 90 graden. De stoel kan wel dynamisch naar voren en achteren kantelen. Je kan dus geen tegendruk instellen en bent dus zelf verantwoordelijk voor een juiste zithouding. Dit is waarschijnlijk de minst geschikte kinderbureaustoel aangezien je dus zelf actief bezig moet zijn met je zithouding.

Welk model kies jij?

Nu je alles weet wat je moet weten over het kiezen van een bureaustoel voor je kindje, is het tijd om een passend model te zoeken. Naast bovengenoemde zaken valt er natuurlijk ook nog veel te kiezen qua kleuren, afwerkingen en verschillende prijsklassen. En last but not least, een leuk kinderbureautje mag uiteraard niet ontbreken ;). Maar daarover later meer!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *