Dit moet je weten over propolis!

Wist je dat veel soorten honing een medicinale werking hebben? Zo ook propolis, een lijmachtig goedje dat door honingbijen wordt gemaakt. Je vindt het middel op honingwinkel.nl. Propolis wordt door bijen gebruikt als een effectief middel om hun bijenkorf mee af te sluiten voor ‘indringers’ – bijen die niet welkom zijn, maar ook door mensen wordt het voor verschillende doeleinden gebruikt. In dit artikel kom je alles te weten over propolis.

Propolis voor bijen

Propolis wordt door honingbijen gemaakt uit sap van planten en bomen, knoppen en andere botanische bronnen. Meestal wordt het uit hars gemaakt. Propolis was oorspronkelijk een soort natuurlijke antibioticum voor bijen, aangezien het tegen verschillende virussen, bacteriën en schimmels beschermt. Maar bijen gebruiken het ook om indringers weg te houden van hun korf. Propolis is namelijk erg plakkerig en dient daarom als een soort lijm. De bijen plakken als het waren de kieren en openingen van hun korf dicht om te voorkomen dat bijen die niet bij hen horen de korf in komen.

Propolis voor mensen

Ook mensen maken dankbaar gebruik van propolis. Dankzij de actieve stof tegen schimmels die in propolis zit, wordt het middel vaak gebruikt om voedsel – vooral vlees of vis – langer houdbaar te maken. Maar propolis wordt ook gebruikt als een natuurlijk medicijn. Het heelt wondjes en gaat dermatologische klachten als acne en eczeem tegen. Bovendien kan het helpen als je grieperig of verkouden bent. Propolis vermindert koorts en hoesten. Ook blijkt uit sommige studies dat propolis borstkanker helpt te voorkomen.

Hoe komt de mens aan propolis?

Propolis wordt door imkers gewonnen bij het schoonmaken van de bijenkast. Aangezien propolis erg taai en kleverig is, wordt het met behulp van een plamuurmes van de kast afgekrabd. Het loskrabben van propolis kan erg lastig zijn. Daarom kan het helpen om het in de vriezer te leggen – mits dat past. Bevroren propolis wordt hard en breekt makkelijker. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 100 gram propolis per bijenvolk geproduceerd.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *