Energiezuinig en sfeervol verlichten

In de tijd van hoge energieprijzen en inflatie is het super handig om op een paar aspecten van woning kosten te kunnen besparen. Verlichting kan vandaag de dag heel zuinig zijn, zonder dat het sfeer verliest. Dit komt vooral door ontwikkelingen op het gebied van verlichting in de laatste paar jaren. Eerder waren er al wel zuinige opties om je huis mee te verlichten, maar betekende dit al gauw dat je sfeervol licht inruilde voor fel, wit licht. Gelukkig kun je nu super gezellige lampen krijgen die een gezellig licht uitstralen, zoals een wandlampje met ledverlichting bijvoorbeeld. Hieronder lees je hoe je in deze tijd kunt besparen op verlichting en hoe je de verlichting tegelijkertijd sfeervol houdt.

Led lampen

De led lampen zijn populaire alternatieven voor oude halogeenlampen en gloeilampen, omdat ze bijna 90% minder stroom verbruiken. Vroeger was het zo dat led lampen enkel verkrijgbaar waren met sterk wit licht, waardoor je wel energie bespaarde, maar ook op sfeer achteruit ging. Nu kun je bijvoorbeeld een stijlvolle riet plafondlamp met warme led verlichting krijgen die al met al een gezellige uitstraling heeft in de woonkamer. Niet alleen verbruiken led lampen minder stroom, ook in de productie ervan wordt energie bespaard. Daarbij zijn led lampen duurzamer, omdat ze veel langer meegaan dan halogeen- of gloeilampen.

Slimmer verlichten

Je kunt de ruimte slimmer verlichten waardoor je energie kunt besparen. Een manier is door bijvoorbeeld de verlichting aan te sluiten op smart hardware waarmee je de lampen kunt bedienen met een app op je telefoon. Zo overkomt het je nooit meer dat je net de deur uit bent en erachter komt dat de verlichting thuis nog aan staat. Je kan smart verlichting ook dimmen met je telefoon, waardoor je er af en toe voor kan kiezen om de lampen niet op volle kracht aan te zetten.

Kost aan- en uitschakelen energie?

Spaarlampen en tl-lampen zouden meer energie verbruiken wanneer je ze steeds aan- en uitzet, dan wanneer je ze gewoon aan zou laten staan. Dit is een fabeltje, want het is veel energiezuiniger om ook die lampen steeds uit te zetten als je weggaat. Waar het fabeltje waarschijnlijk vandaan komt is dat het aan- en uitzetten wel een nadelig effect heeft op de levensduur van de lamp. Dus, met bovenstaande tips kun jij energiezuinig en sfeervol verlichten!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *