Hoe wordt hakhoning gemaakt?

Een Middeleeuws recept

Tijdens de Middeleeuwen, van circa 500 tot circa 1500, leefden mensen en dieren vaak samen in één ruimte. Ze woonden in kleine boerderijen die ze zelf hadden gebouwd van hout, takken en leem. In deze periode stond de kerk centraal, waardoor het leven van de middeleeuwse mensen doordrenkt was met kerkelijke wetten, leefregels en feesten.

Echte medicijnen zoals wij deze nu kennen, waren er toen nog niet. Wel werden er allerlei kruidenbrouwsels gemaakt om diverse kwaaltjes te bestrijden. Enkele van deze brouwsels worden nu nog steeds gebruikt, een voorbeeld is hakhoning.

Hakhoning is een eeuwenoud geheim recept dat in de Middeleeuwen al werd gebruikt tegen verschillende kwaaltjes, zoals verkoudheid, hoesten en griepachtige klachten. Het is dus een echt natuurlijk medicijn uit de Middeleeuwen! Gemaakt met natuurlijke ingrediënten en kruiden, waarna het in kleine stukjes wordt gehakt.

Wat heb je nodig?

Om het geheime recept van de Hakhoning te maken heb je in elk geval de volgende ingrediënten nodig: honing, water, stroop en kruiden. Het maken van het geheime recept gaat volgens een behoorlijke precisie. Een klein tipje van de sluier over het recept is dat je als eerste de suiker laat koken en vervolgens tot een specifieke temperatuur laat afkoelen (tot op 0,5 graad nauwkeurig!). Dan kan je de smaakstoffen en kruiden die je wilt gebruiken toevoegen.
Is de honing te warm, dan verbranden de smaakstoffen en kruiden, is de honing te koud dan kan het uiteindelijke snoepje niet meer in stukken gehakt worden.

Experimenteren met nóg meer smaken

Erik maakt zijn Hakhoning in verschillende smaken. Zo heeft hij onder andere de smaken Eucalyptus, Sinaasappel, Anijs, hakhoning Menthol en Citroen. Elke smaak heeft zijn eigen voordelen. Zo is Hakhoning Anijs heerlijk in een mok warme melk en kan Hakhoning Eucalyptus gebruikt worden om mee te stomen. Natuurlijk is er ook een heerlijke zoete variant: Hakhoning Sinaasappel.

Dus, ga jij de voortaan voor een Middeleeuws medicijn als je verkouden bent? Zorg er dan voor dat je de hakhoning.shop van Erik in huis hebt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *