Labelprinters: De geschiedenis en hoe ze werken

Labelprinters zijn niet meer weg te denken uit veel ondernemingen. Je ziet ze overal, van kleine winkeltjes tot grote bedrijven. Maar waar komen ze vandaan? Hoe werken ze? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de labelprinter en hoe die zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld. We zullen ook bekijken hoe de technologie achter thermische printers werkt!

Hoe werkt een labelprinter?

Thermische labelprinters zijn een type printer dat een beeld creëert door selectief inktpunten op een thermische printkop te verhitten. De printkop bestaat uit kleine elementen, elk met zijn eigen verwarmingsweerstand. Door de warmte van de weerstand smelt de inkt op dat punt, waardoor een punt op het papier wordt gevormd. Door de hoeveelheid warmte die op elk element wordt toegepast te variëren, kunnen puntjes van verschillende grootte worden gedrukt, waardoor een reeks tinten mogelijk wordt.

Thermische printers worden gebruikt in een groot aantal toepassingen, van het printen van etiketten tot kassabonnen in verkooppunten. Een voordeel van thermische printers is dat ze geen inktpatronen of linten nodig hebben, waardoor ze compacter en goedkoper zijn dan andere soorten printers. Een ander voordeel is dat de thermische druktechnologie relatief eenvoudig is, wat betekent dat thermische printers doorgaans kleiner en stiller zijn.

Thermische labelprinters hebben ook een paar nadelen. Een ervan is dat zij alleen kunnen printen op speciaal gecoat papier, dat duurder kan zijn dan standaard papier. Een ander probleem is dat de door thermische printers afgedrukte afbeeldingen na verloop van tijd kunnen vervagen.

Oorsprong van de labelprinter

De etikettenprinter heeft een lange weg afgelegd sinds zijn begindagen. De eerste etikettenprinters werden al aan het eind van de 19e eeuw ontwikkeld, maar ze werden pas in het midden van de 20e eeuw op grote schaal gebruikt. In die tijd werden ze voornamelijk gebruikt voor het afdrukken van barcodes en andere eenvoudige labels. In 1981 werd de eerste echte thermische labelprinter uitgevonden door Sato Corporation; de SATO M-2311. Met deze nieuwe printers kunnen complexere etiketten worden afgedrukt, met inbegrip van grafische afbeeldingen en tekst.

Vandaag de dag worden etikettenprinters gebruikt in een verscheidenheid van industrieën, van voeding en drank tot gezondheidszorg en productie. Ze zijn een essentieel instrument voor bedrijven van elke omvang. En met de voortdurende vooruitgang van de technologie, is het waarschijnlijk dat labelprinters in de komende jaren nog wijder verspreid en nuttiger zullen worden.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *