Zoekt u isolatiemateriaal om uw vloer, dak of muren te isoleren? Dan zijn de PIR platen iets voor u. PIR is een afkorting van polyisocyanuraat, een kunststof die speciaal bedoeld is voor isolatie. In het dagelijks gebruik staan PIR isolatieplaten vooral bekend als geelwitte platen. PIR isolatie is veelzijdig en kan worden toegepast op verschillende plekken in huis. Een groot voordeel van PIR isolatie is dat het een hoog isolatiewaarde hebben.
Welke PIR platen heeft u nodig voor isolatie?
Het assortiment van PIR isolatie is erg groot. Zo kan je bijna elke dikte verkrijgen. Zo kan je kiezen uit 20 mm PIR isolatie tot 160 mm PIR isolatie. De dikte van een PIR plaat is afhankelijk van de ruimte die geïsoleerd moet worden. PIR platen hebben ook een verschillende RD-waarde. De RD-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoe goed een materiaal warmte kan isoleren, of beter gezegd hoe goed de thermische isolatie is. Let daarom goed op welke PIR plaat je koopt voor welke isolatie. Laat je goed adviseren voordat je een aankoop doet.
PIR isolatie met hoge isolatiewaarde
PIR platen hebben een hoge brandveiligheid en nemen vrijwel geen vocht op. Meestal worden PIR isolatieplaten geleverd met een tand- en groefverbinding voor de goede aansluiting van de isolatie. Het volstaat dan om de verbindingen af te tapen, om zo een volledig dampscherm te hebben en een volledige luchtdichtheid te krijgen. De PIR platen zijn meestal langs beide zijden bekleed met een dampdichte laag of een bitumineuze laag.
Hoe duur zijn PIR platen?
PIR isolatie is over het algemeen duurdere isolatieplaten, omdat de productie gecompliceerder is dan bij andere isolatieplaten. PIR platen zijn nog steeds een populair isolatiemateriaal in Nederland vanwege de kwaliteit en de hoge isolatiewaarde. Je krijgt dus wel waar voor je geld. Tegenwoordig is er ook een keus uit het B-keus PIR platen. De kwaliteit van beide soorten platen is vergelijkbaar, alleen is er een klein verschil in prijs.