Planten stekken

Wanneer je van tuinieren houdt is planten stekken een mooie manier om voordelig aan nieuwe planten voor in je tuin te komen. In dit artikel vertellen we je meer over het stekken van planten.

Wat is stekken?

Stekken is het vermeerderen van planten door een klein stukje van een volwassen plant te nemen en dit te laten uitgroeien tot een nieuwe plant. Heel veel planten zijn geschikt om te stekken, het is voornamelijk een kwestie van uitproberen. De rest van dit artikel beschrijft het stappenplan voor planten stekken.

1. Scheuten van de plant halen

De eerste stap is het losmaken van de stekjes. Knip een aantal jonge scheuten van de plant en zorg dat je de plant en de scheuten daarbij zo min mogelijk beschadigt. Gebruik scherp gereedschap en voorkom scheuren.

2. Scheuten in stekjes verdelen

Verdeel de scheuten in kleine stekjes van ongeveer 5 tot 10 centimeter. Snijd ze met een scherp mes recht af vlak onder een blad of knop en zorg ervoor de je tenminste twee blad paren laat zitten.

3. Zet de stekjes in stekgrond

Vul een bloempot of bak met grond en plant daar de stekjes in. Zet ze tenminste 5 centimeter uit elkaar en zorg ervoor dat je de grond rondom de stelen goed aandrukt. Maak gebruik van speciale stekgrond, welke de juiste voedingsstoffen bevat om de stekjes goed te laten groeien.

4. Water geven

De stekjes hebben voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Geef ze daarom ongeveer drie maal per week water, waarbij je er op moet letten dat de grond vochtig is maar je de stekjes niet verdrinkt. Zet ze op een plaats waar ze voldoende zonlicht krijgen, maar niet in de volle zon, want dan kunnen ze verbranden.

5. Ompotten

Kijk na vier of vijf weken of de stekjes wortels hebben door ze voorzichtig op te tillen om te zien of er een wortelkluitje aan vast zit. Wanneer dit het geval is, is het stekken gelukt en kunnen de stekjes worden omgepot. Plaats ze in een pot waarin ze genoeg ruimte hebben om verder uit te groeien tot een volwassen plant. Dit kan met gewone potgrond of tuinaarde.

6. In de tuin planten

Wanneer de plant goed is gegroeid en een stevige kluit heeft, kan deze in de tuin worden geplant. Kies dan wel een goed moment om dit te doen, zodat de plant een goede overlevingskans heeft. De winter is bijvoorbeeld niet het meest geschikte moment om dit te doen, zeker wanneer de plant niet winterhard is.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *