SolarEdge omvormer

Een SolarEdge omvormer is als een “Mercedes onder de solar omvormers”. SolarEdge is de grootste leverancier ter wereld op het gebied van Smart Energy Technology. In de zonne-energie sector staat SolarEdge Technologies na de merken Sungrow en Huawei op nummer 3 van ’s werelds grootste fabrikanten van solar omvormers en optimizers.

Het Israëlische bedrijf levert een breed scala aan omvormers voor zowel residentiële als commerciële zonne-installaties. Daarnaast is SolarEdge fabrikant van een reeks optimizers en slimme energie-opslagmethoden.

SolarEdge omvormer als basis van PV-systeem

Een SolarEdge omvormer is een uitstekende basis van elk PV-systeem. In feite is elke installatie van zonnepanelen incompleet zonder een goede omvormer, want deze zet de opgewekte zonne-energie, ook wel gelijkstroom (DC), om in bruikbare elektriciteit, of wisselstroom (AC).

Daarnaast heeft de omvormer een beveiligingsfunctie: wanneer de spanning te hoog oploopt, schakelt de omvormer zichzelf uit en sluit daarmee brandgevaar uit.

Soorten SolarEdge omvormers

Grofweg zijn SolarEdge omvormers in te delen in drie categorieën:

  • Eenfase omvormers: voor kleine residentiële toepassingen (maximaal 16 zonnepanelen).
  • Driefase omvormers: voor grotere residentiële en commerciële solar opstellingen.
  • Hybride omvormers: voor uitwisseling van elektriciteit met het externe netwerk of lokale energieopslag.
  • Off-grid omvormers: voor situaties waar geen elektriciteitsnetwerk aanwezig is.

SolarEdge Power Optimizers

Naast de SolarEdge omvormers is ook de SolarEdge power optimizer een populair SolarEdge product. Sterker nog, het is het best verkopende product van SolarEdge.

Deze DC/DC-omzetter wordt door de installateur aangesloten op elk zonnepaneel, in plaats van aan het einde van een string, waardoor elk afzonderlijk paneel een zogenaamd “smart panel” wordt.

Deze kleine kastjes verhogen de energieopbrengst van de zonnepanelen door voortdurend het maximale vermogenspunt (MPPT) van elk paneel afzonderlijk te volgen. Dit betekent dat het zonnepaneel met deze techniek altijd de maximale energieopbrengst genereert. Bovendien zijn hiermee de prestaties van elk afzonderlijk zonnepaneel te monitoren.

Hoewel er ook andere leveranciers van optimizers zijn, verkoopt SolarEdge het ene na het andere succesnummer. Nadat de P300 bijzonder succesvol was, bleek ook de verbeterde opvolger P370 een topseller. De huidige SolarEdge P401 Optimizer verbreekt alle verkooprecords.

StoreEdge voor hybride SolarEdge omvormer

Huishoudens en bedrijven maken in toenemende mate gebruik van een opslagsysteem voor elektriciteit, waarbij de overtollig opgewekte energie wordt opgeslagen voor de momenten waarop deze wel nodig is. Zo daalt de elektriciteitsrekening en is de eindgebruiker minder afhankelijk van het energienet.

De StoreEdge wordt aangesloten tussen de SolarEdge omvormer en het batterijsysteem en dient daarmee als een interface. In een dergelijke configuratie kan de opgewekte stroom optimaal worden benut. Levert het systeem van zonnepanelen meer stroom op dan kan worden opgeslagen in de batterij(en)? Dan zorgt de hybride SolarEdge omvormer dat deze stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Waarom SolarEdge?

Wanneer een installateur kiest voor een SolarEdge omvormer, kiest hij daarmee voor zekerheid en kwaliteit, maar ook voor een uitstekende service. SolarEdge loopt qua service sterk vooruit op de concurrentie door met innovatieve services de installateur te ondersteunen.

SolarEdge Mapper

Met de SolarEdge Mapper app ben je als installateur in staat om op een efficiënte manier een virtuele lay-out te maken van nieuwe PV-installaties in het SolarEdge monitoring platform. Installateurs gebruiken de Mapper om de barcodes van de SolarEdge producten te scannen en hiermee creëren ze een virtuele kaart van de PV-installatie, waarmee ze op afstand een diagnose kunnen stellen in het geval van een storing.

SolarEdge Designer

Als leverancier investeert SolarEdge enorm in service en overdracht van kennis op installateurs. Met de SolarEdge Designer is het eenvoudig om als installateur solarprojecten te berekenen. Kom je er niet uit? Geen probleem, want er is dan directe ondersteuning van de SolarEdge helpdesk.

Nadat je een SolarEdge account hebt aangemaakt heb je toegang tot de Designer. Deze doet aanbevelingen met betrekking tot de string-layout, de keuze van de juiste SolarEdge omvormer en/of power optimizer. Bovendien kun je met de SolarEdge Designer rapporten genereren die je als installateur kunt delen met je klanten.

Edge Academy: SolarEdge trainingen

Bij SolarEdge draait alles om kennis en kennisoverdracht. Het online leerplatform is toegankelijk en door de modulaire opbouw op diverse kennisniveaus, zijn eenvoudig trainingen te volgen waarmee installateurs hun kennisniveau verder kunnen opkrikken. Ideaal dus!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *