Soorten merken

Merken kunnen in verschillende vormen worden geregistreerd. De meest voorkomende vorm van een merk is het registreren van een woordmerk, dat wil zeggen een combinatie van letters en cijfers. Er kunnen echter ook veel andere vormen worden geregistreerd. Denk daarom eerst goed na over alle opties voordat je begint met jouw merk registreren. Mocht je niet zeker zijn wat er allemaal mogelijk is om als merk te registreren, neem dan contact op met Novagraaf. De volgende dingen kunnen momenteel als merk worden beschermd: 

  • Woorden en tekens 
  • Grafische beelden 
  • Woord-/beeld combinaties 
  • Driedimensionale objecten 
  • Geluiden 
  • Geuren 
  • Kleuren 
  • Hologram 

Wat is een woordmerk? 

Woordmerken moeten een specifieke geschiktheid hebben voor de geregistreerde goederen of diensten van het ene bedrijf in vergelijking met die van andere bedrijven om als differentiatiemiddel te kunnen worden gebruikt. Dit onderscheidend vermogen ontbreekt bijvoorbeeld in puur beschrijvende woorden. Een woordmerk is een merk vorm waarin een combinatie van hoofdletters en kleine letters, speciale tekens en nummers kunnen worden beschermd. 

Wat is een beeldmerk? 

Een beeldmerk is een visuele afbeelding waarmee de goederen en diensten van het ene bedrijf kunnen worden onderscheiden van die van andere bedrijven. In principe kunnen tweedimensionale en driedimensionale afbeeldingen van welke aard dan ook worden geregistreerd als merk, zoals logos, grafisch ontworpen belettering, etiketten, pictogrammen en 

geometrische basisvormen. 

Wat is een geluidsmerk? 

Een geluidsmerk is een melodie of geluid dat de goederen en diensten van het ene bedrijf kan onderscheiden van die van anderen. Dit abstracte vermogen om te differentiëren wordt regelmatig gegeven met klanktekens. Voor de grafische weergave kan de fonetische notatie worden gebruikt. Geluidsmerken worden met name gebruikt in het kader van akoestische branding. 

Wat is een kleurmerk? 

Een kleurmerk beschrijft een of meer kleuren die de goederen en diensten van het ene bedrijf kunnen onderscheiden van die van anderen. Indien een kleurmerk uit één kleur bestaat, is het indienen van een kleurstaal voldoende. Het registreren van deze vorm van merk is moeilijk omdat er zoveel kleuren worden gebruikt in de markt. 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *