Een houtkachel of open haard heb je in vele soorten en maten. Zo kun je de grootte en het type van de haard variëren. Mocht je nog niet zeker van je zaak zijn, dan is het erg goed om te weten of een houtkachel überhaupt mogelijk is bij jou thuis. Het is ook goed om na te denken over waar je de kachel voor wilt gebruiken. Is het sporadisch en voor de lol? Of is het een alternatief voor centrale verwarming? Vraag in ieder geval goed advies!
Soorten houtkachels
Zoals eerder vermeld, is de keuze enorm! Maar als u goed bedenkt waarvoor u uw kachel wilt gebruiken, gaan er al veel opties verloren. Kies uit: gietijzeren houtkachels, stalen houtkachels, talksteenkachels, pelletkachels en tegelkachels.
Gevaar voor CO2
Houd bij het stoken van houtkachels en open haarden altijd rekening met het gevaar van CO2. CO2-vergiftiging kan worden veroorzaakt door onvolledige verbranding van hout. Heeft u thuis een houtkachel of open haard? Draag altijd een werkende CO2-detector bij u. Deze detector geeft aan wanneer het koolstofdioxidegehalte gedurende een lange tijd te hoog is.
De kachel aansteken
Voor velen is het starten van een houtkachel geen gemakkelijke taak. Je moet wat moeite doen. Daarom geven we je enkele tips. Geef eerst zuurstof. Vuur kan niet branden zonder zuurstof. Zorg ervoor dat de luchtinlaat en de schoorsteen volledig open zijn als u de kachel wilt aansteken. Vul dan de kachel met kleiner droog hout. Het verdient de voorkeur om een laag grote stukken (onder) en een laag kleinere stukken (boven) hout te gebruiken. Met een kettingzaag zaag je eenvoudig stukken hout op de gewenste maat. Sluit de kachel niet onmiddellijk. Als het vuur brandt, kunt u de deur de eerste vijf minuten open houden voor extra zuurstof. Vul tenslotte op tijd het hout bij en probeer het vuur niet opnieuw aan te steken.