Waarom worden onze pakjes in veel te grote dozen geleverd?

Het marktaandeel van de online omzet stijgt al een aantal jaren. Steeds meer mensen kopen hun producten online. De consument houdt van online kopen, maar ergert zich vaak aan de verpakkingen. Wanneer je iets online koopt gebeurt het regelmatig dat er een grote doos bezorgd wordt met weinig inhoud. Waarom moeten deze dozen zo groot zijn? Het zorgt niet alleen voor irritatie bij de klant, maar het is ook slecht voor het milieu. 

Transport

Bestelwagens zitten vaak overvol met pakketjes, maar het volume van de producten is beduidend lager. Door de grote verpakkingen wordt er eigenlijk meer lucht getransporteerd dan producten. Bij sommige wagens wordt meer dan 50% lucht vervoerd. Hierdoor moeten er meer vrachtwagens rondrijden om alle producten te transporteren. Dit zorgt op zijn beurt voor meer transportkosten en brandstofgebruik. Daarnaast zal ook de luchtvervuiling stijgen. 

Beperkte keuze

De meeste webshops hebben altijd een bepaald aantal dozen in het magazijn liggen. Uit deze dozen moet dan een keuze gemaakt worden door de werknemers of door een geautomatiseerd systeem. Bij het geautomatiseerde systeem zijn alle producten ingevoerd in de computer. Bij deze producten worden de omvang, gewicht en breekbaarheid aangegeven. Als er een bestelling geplaatst wordt bepaalt het systeem aan de hand van deze gegevens welke doos het meest geschikt is. Hierbij heeft hij keuze uit de selectie dozen. Hierdoor kan het voorkomen dat er een te grote doos voor het product gepakt wordt, omdat er geen kleinere doos beschikbaar is. Ook kan het voorkomen dat de gegevens verkeerd ingevoerd zijn. 

Om dit probleem op te lossen moeten bedrijven hun voorraad beter inventariseren en voor de producten een doos op maat kopen. Hierdoor zullen de dozen optimaal aansluiten. Dit zal niet alleen de irritatie bij de klant wegnemen, maar zal ook het milieu verbeteren. Er zullen minder grondstoffen verbruikt worden per product. Daarnaast zal een bestelwagen of vrachtwagen meer producten kunnen vervoeren per rit. Hierdoor zijn er minder wagens nodig en dit zal ervoor zorgen dat de transportkosten en het brandstofgebruik dalen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat er minder luchtvervuiling zal zijn.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *