WAT IS CORTEN STEEL EN HOE WORDT HET GEMAAKT?

Cortenstaal, bij meeste zal er geen belletje rinkelen bij het horen van dit woord, echter voor specialisten staat dit bekend als een belangrijke maar ook duurzame staalsoort.

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal (of verweerd staal zoals het soms wordt genoemd) is een groep van staallegeringen die vaak worden gebruikt bij bouwwerkzaamheden buiten het huis. Cortenstaal is ontworpen om schilderen overbodig te maken en als Cortenstaal aan het weer wordt blootgesteld zal het binnen enkele maanden een roestig uiterlijk krijgen. Hoewel je misschien denkt dat roest niet iets is om op te hopen, in het geval van Corten beschermt de geoxideerde donkerbruine coating het metaal wardoor de roest niet diep genoeg kan komen om schade aan te richten.

De geschiedenis van Cortentenstaal

In de jaren dertig ontwikkelde het bedrijf U.S Steel een product dat ze Cortenstaal noemden. Het was oorspronkelijk ontworpen om kolenwagons te bouwen, hierna werd het in de jaren vijftig en zestig al snel een populair materiaal voor kunstprojecten in de buitenlucht.

 

Hoe wordt Cortenstaal gemaakt?

Cortenstaal ontstaat door een bepaalde combinatie van staalsoorten en legeringen te mengen. Het is deze combinatie die de gemakkelijk roestende eigenschappen creëert en Cortenstaal zijn herkenbare uitstraling geeft. Cortenstaal wordt geproduceerd in een bladvorm die gewoonlijk slechts 0,6 centimeter dik is. Ondanks het dunne karakter is Cortenstaal echter een sterk en duurzaam materiaal.

 

Waar wordt Cortenstaal voor gebruikt

Een van de meest voorkomende toepassingen van Cortenstaal zijn buitensculpturen. De reden hiervoor is omdat Cortenstaal snel zijn roestlaag zal ontwikkelen in de buitenlucht waardoor het beeld wordt beschermd en een verweerd effect krijgt. Hiernaast zijn sommige bruggen en constructies ook gemaakt van Cortenstaal.

 Kleinere projecten waarvoor Cortenstaal wordt gebruikt zijn onder meer binnentuinen. Het is vaak een gekozen alternatief wanneer een betonnen muur niet past en de rest van uw tuinruimte zou overweldigen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *