Kleine bedrijven hebben websites nodig. Online bedrijvengidsen en aankopen groeien. Sinds het begin van 2020 hebben consumenten 52 miljard dollar meer online uitgegeven dan vorig jaar. Bovendien heeft de COVID-19-pandemie geleid tot een toename van online winkelen. Inderdaad, het eerste dat je nodig hebt voor een website is een domeinnaam. Soms is de gewenste domeinnaam echter al in gebruik. Daarom moet je eerst de domeinnaam checken om te zien of deze al dan niet is ingenomen. Maar als nieuwe bedrijfseigenaar weet je misschien niet wat een domeinnaam is en wat voor soort domeinnaam je hebt. Dit artikel vertelt je er meer over.
Uitleg over wat een domeinnaam is
Mensen typen je domeinnaam in de URL-balk van hun browser om je website te bezoeken. Als je website een huis was, dan zou de domeinnaam het adres zijn. Bovendien is internet een wereldwijd netwerk van computers die via kabels met elkaar zijn verbonden. De computers van dit netwerk kunnen communiceren met andere computers. Om elke computer te identificeren, wordt er een IP-adres aan toegewezen. Een standaard IP-adres verschijnt als 66.249.66.1. Stel je voor dat je zulke lange nummers onthoudt en gebruikt om toegang te krijgen tot je favoriete websites. Daarom bestaat er een domeinnaam om dit probleem op te lossen, en dan hoef je geen lange lijst met nummers in te typen. In plaats daarvan kun je erheen gaan door een gemakkelijk te onthouden domeinnaam in de adresbalk van je browser te typen, zoals www.facebook.com.
Verschillende soorten domeinnamen
TLD’s zijn generieke domeinextensies die op het hoogste niveau van het domeinnaamsysteem worden vermeld. Er zijn honderden TLD’s, maar de drie meest voorkomende zijn .com, .org en .net. Het tweede type domeinnaam zijn ccTLD’s, dit zijn domeinnamen die specifiek zijn voor een land. Ze eindigen met de landcode, zoals .uk voor het VK, .de voor Duitsland en .nl voor Nederland. Websites die mensen in een bepaald land willen bereiken, zullen deze gebruiken. Ten slotte is sTLD een type topniveaudomein met een sponsor die een bepaalde gemeenschap vertegenwoordigt die door de domeinextensie wordt bediend. .edu is bijvoorbeeld voor organisaties die zich inzetten voor onderwijs, .gov is voor de regering van de Verenigde Staten en .mil is voor het Amerikaanse leger. Als je bovendien een perfecte en eenvoudige domeinnaam voor je bedrijf wilt, kunt je er een aanschaffen via een serviceplatform voor ondernemers zoals weboke.