Wat is een Omaha Systeem en waar gebruik je het voor?

Wat zeg je?

Goed en duidelijk communiceren is een uitdaging. Zeggen wat je bedoelt zonder dat een ander dat anders kan interpreteren. Woorden gebruiken die voor alle partijen hetzelfde betekenen.
Voor goede communicatie is het dan ook belangrijk dat je allemaal dezelfde taal spreekt. Ga maar eens voorbij de Nederlandse grens en je zult merken dat er weinig mensen zijn die je nog verstaan. Ze hebben in het buitenland geen idee wat je bedoelt met je woorden. Je moet dus een manier verzinnen waardoor jullie allebei dezelfde woorden en taal gebruiken.
In de zorg is dat niet anders. Het is belangrijk dat je dezelfde woorden, definities en waarden gebruikt. Een goede basis leggen zodat voor iedereen duidelijk is wat je bedoelt en hoe het nu gaat. Dat doe je met Omaha System.

Goed rapporteren

Als je eenmaal goed hebt afgesproken waar je op moet letten en wat je precies moet doen, dan is het vervolgens ook belangrijk dat je dit goed vastlegt. Rapporteren lijkt vanzelfsprekend of eenvoudig, maar toch zitten hier vaak nog uitdagingen in. Wat moet je bijvoorbeeld wel opschrijven en wat niet? Hoe zorg je ervoor dat je rapportages objectief zijn en van toepassing zijn op de doelen die gesteld zijn en de acties die zijn vastgelegd in het zorgplan.
Wist je bijvoorbeeld ook dat het belangrijk is om bij al je rapportages te vermelden wanneer je dit schrijft met je volledige naam erbij? Zo is altijd te achterhalen wie de rapportage heeft geschreven en op welk moment. Handig als er nog vragen over zijn of als er een beeld van het verloop gemaakt moet worden.

Leren werken met Omaha

Gelukkig is het mogelijk om te leren werken met Omaha System. En je hoeft daar niet eens voor naar school of naar een klassikale cursus. Zo zijn er bijvoorbeeld handige e-learnings beschikbaar die jou leren wat Omaha is en welke stappen je moet zetten bij het indiceren met Omaha. Maar er is ook een e-learning beschikbaar die jou leert hoe je werkt met Omaha en hoe dit er in de verschillende systemen en programma’s uit ziet. Handig met praktijkvoorbeelden en een leuke toets om ter afsluiting je kennis te testen. Geïnteresseerd in E-learnings over Omaha? kijk dan op de website van e-learning made easy.


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *