Wat is metaal verspaning?

Het gecontroleerde proces van het wegnemen van een stukje metaal uit een grotere plaat of buis, en het creëren van een gewenste uiteindelijke vorm en maat staat bekend als verspaning. Verspaning is een vorm van metaalbewerking die gebruik maakt van freesmachines, CNC, draaibanken, kolomboormachines en verschillende andere metaalbewerking machines om een grote verscheidenheid aan metaal producten te vervaardigen. Er worden verschillende soorten bewerkingsmethoden gebruikt voor verschillende materialen, maten en geometrische vormen.  

Soorten metaalbewerking 

Bij metaalbedrijven als Vanschijndelmetaal.nl kun je kiezen voor traditionele metaalbewerking methodes en geautomatiseerde methodes zoals CNC. De subtractieve fabricage, ofwel verspaning, kan onder andere bestaan uit deze verschillende soorten bewerkingen: 

  • Boren – het verspanen van een rond gat door ofwel de boor of het werkstuk te draaien en de boor langs de as van de boor in het werkstuk te voeren. 
  • Draaien– verwijdert materiaal van de buitendiameter van het werkstuk door het te roteren en langzaam een ​​snijgereedschap langs de as van het werkstuk te voeren. 
  • Tappen – snijdt spiraalvormige groeven aan de buitenkant van een werkstuk door een enkelpunts snijgereedschap met een nauwkeurige snelheid lineair langs de as van het werkstuk voort te bewegen, terwijl het werkstuk met een nauwkeurige snelheid wordt geroteerd om de gewenste schroefdraad van de draad te genereren. 
  • CNC frezen – snijdt complexe geometrische vormen door het gereedschap gelijktijdig in 3 of meer assen over het werkstuk te bewegen. 
  • Kotteren – schuurt een minimale hoeveelheid materiaal van de binnendiameter van een werkstuk om de maat en nauwkeurigheid van een gat te vergroten. 

Gereedschap selecteren 

De gereedschappen die bij metaalbewerking worden gebruikt, spelen een cruciale rol in de kwaliteit van de onderdelen die worden gemaakt en de efficiëntie waarmee ze worden geproduceerd. De gereedschappen moeten hun sterkte en hardheid kunnen behouden bij verhoogde temperaturen en mogen ook niet breken of schilferen, vooral wanneer snij bewerkingen mogelijk worden onderbroken. De gereedschappen moeten ook de juiste geometrie hebben met de juiste spelingen voor de specifieke metaalbewerking toepassing. 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *