Wat is plaatwerk?

In de metaalbewerkingswereld wordt veel plaatwerk gebruikt. Wat is dat en hoe werkt dat? Waarom plaatwerk en geen andere opties? Dat zal ik in deze blog uitleggen.

Metaal is in vele vormen beschikbaar. Zo zijn er buizen, kokers, vlakke strips, hoekprofielen, T-vormige profielen, U-vormige profielen en nog veel meer. Maar ook platen. Staalplaat is letterlijk wat de naam doet vermoeden. Platte, rechthoekige platen van staal, roestvrij staal of aluminium bijvoorbeeld. Deze platen hebben verschillende afmetingen in lengte en breedte en zijn uiteraard ook verkrijgbaar in verschillende diktes. Veelgebruikte materiaaldiktes variƫren van 0,75 tot 10 mm. Om een product van plaatstaal te maken zijn speciale machines nodig, speciaal ontworpen voor het verwerken van plaatstaal. Daarom zijn er veel metaalbedrijven die zich uitsluitend in plaatwerk specialiseren.

Voorbeelden van machines die bedoeld zijn voor plaatbewerking zijn: lasersnijmachines, ponsmachines, stempels, guillotinescharen, zwenkbuigmachines en kantbanken. Met behulp van dit soort machines kunnen metaalplaten worden bewerkt op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop u thuis een vel papier kunt maken. Dit is ook de reden waarom er zoveel plaatwerk wordt gebruikt. Bijna alles wat van een stuk papier kan worden gemaakt door te snijden en te vouwen, kan ook in staalplaat worden gemaakt.

Rol een vel papier op en je hebt een ronde buis, vouw deze vier keer en je hebt een vierkante buis. Uit het vel op de hoeken knip je een vierkantje, vouw je de zijkanten op en heb je een doosje. Als je een stuk papier tussen twee steunen legt, zal het buigen. Als u er een “muizentrap” van vouwt, zal het ineens heel sterk blijven en worden. Deze twee principes, bijna alles kan van plaat gemaakt worden en het wordt erg sterk, geven dat dit zo’n veelgebruikte productiemethode is.

Natuurlijk zijn er beperkingen. Afmetingen van machines en gereedschappen hebben grenzen. Er moet aan bepaalde minimumwaarden worden voldaan. Behandelingen die gewenst zijn voor het oppervlak kunnen de mogelijkheden bepalen, enzovoort. Maar zoiets is altijd een kwestie van advies vragen aan de vakman.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *