Wat je moet weten over ouderen met een dementie

De algemene trend is dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Zo kun je als oudere zelf de regie houden en in je vertrouwde omgeving blijven. En het is goedkoper zo nodig thuis een paar uur thuiszorgondersteuning te krijgen dan om naar een verpleeghuis te gaan.

Juist omdat er steeds meer mensen op leeftijd thuis blijven wonen, waaronder ook steeds vaker mensen met dementie, is hiervoor de wetgeving aangepast. Want je kunt je voorstellen dat er bij iemand met dementie situaties zijn die een gevaar opleveren voor de persoon zelf of voor mensen in zijn omgeving. Denk aan een gasfornuis: er kan brand- en ontploffingsgevaar zijn bij onjuist gebruik.

Maar je kunt iemand niet zomaar dwingen als hij iets niet wil. Ook niet als deze persoon dementie heeft. Zo staat dat in de wet. Met de nieuwe Wet zorg en dwang is het onder voorwaarden nu wel mogelijk dat er onvrijwillige zorg plaatsvindt in een thuissituatie. Voorheen mocht dat niet en was een opname in het verpleeghuis de enige veilige oplossing. Nu is het mogelijk dat iemand met dementie, waarbij het gasfornuis een bron van gevaar is, hij gedwongen een elektrisch comfort krijgt. Of een magnetron.

Het is belangrijk dat zorgprofessionals goed op de hoogte zijn van wat ze wel en niet mogen en hoe ze deze wet op een juiste manier uitvoeren. Gelukkig kan dat ook op een fijne en efficiƫnte manier met de e-learning van E-learning Made Easy, bijvoorbeeld met de scholing wet zorg en dwang.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *