Wat te doen als je rioolgas in jouw huis ruikt

Het is niet gezond om rioolgas in te ademen. Rioolgas kan zelfs gevaarlijk zijn. De vieze geur is waterstofsulfide, een gas dat afkomstig is van rottend organisch materiaal, ook wel rioolwater genoemd. In een woonhuis bestaat het op lage niveaus en kan het optreden als er een sanitair probleem is. Wanneer het sanitair van het huis naar behoren werkt, wordt het van nature voorkomende waterstofsulfide het gebouw in en uit geleid via een ventilatiesysteem, dat via het dak naar buiten gaat. Er mag geen geur aanwezig zijn.

Daarom zou je moeten leren hoe je kan zien of jouw huis mogelijk een leuk heeft en moet je het onmiddellijk laten repareren.

Keldervloer voeren een gemeenschappelijke bron van rioolgas af

Wanneer we dit gas in huizen ruiken, wordt het vaak veroorzaakt door een klein probleem, zoals een uitgedroogde waterslot in een afvoer in de vloer. Andere keren is een rioollucht in huis een teken van een groter probleem, zoals een gebroken riool of ontluchtingspijp. De diagnose van dit probleem kan eenvoudig of ingewikkeld zijn, afhankelijk van de oorzaak van het probleem.

Waterstofsulfide is zelfs op lage niveaus gevaarlijk. Langdurige blootstelling aan rioolgas kan prikkelbaarheid, hoofdpijn, vermoeidheid, infecties van de sinussen, bronchitis, longontsteking, verlies van eetlust, slecht geheugen en duizeligheid veroorzaken. Het treft mensen en huisdieren die er gedurende een lange periode aan worden blootgesteld. Zelfs als de geur komt en gaat, moet deze worden aangepakt. Waarschijnlijk is er een verstopte, gebroken, gebarsten of versleten leiding waardoor het gas jouw huis kan binnendringen. Het gaat pas weg als het goed is gerepareerd.

Waar ruikt het waterstofsulfidegas het sterkst?

Waterstofsulfidegas is een zwaar gas en is het sterkst bij de vloer of de grond. Als je eenmaal aan de geur bent blootgesteld, word je er ongevoelig voor, waardoor je denkt dat het niet meer aanwezig is. Waterstofsulfide komt nooit in hoge concentraties voor in woningen vanwege de kleine hoeveelheid rioolwater en de hoeveelheid frisse lucht die door het systeem stroomt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *