Zo creëer je minder stress

Druk, druk, druk is bijna het retorische antwoord op de vraag ‘hoe gaat het met je’ aan een ieder waar je ‘m aan stelt. Dat is ook niet zo vreemd. We leven in een consumptiemaatschappij met veel verplichtingen, maar daarnaast leven we ook in luxe land waar veel wordt aangeboden op meerdere vlakken.  We willen graag een goede ouder zijn, een goede carrière hebben en ook nog eens gezond & hip door het leven gaan. De vele prikkels kunnen zorgen voor stress en daarom is het heel belangrijk regelmatig je rust te nemen. Wist je trouwens dat we dagelijks 34 GB aan informatie binnenkrijgen?! Dat moeten we allemaal verwerken. Deze overvloed aan informatie zorgt ervoor dat we moeilijk  rust kunnen ervaren.

We houden zelf de stressrespons hoog

Als je een druk leven hebt kun je ongemerkt in een ‘vicieuze cirkel van stress’ terecht komen. Door drukte en de hoeveelheid informatie die we op een dag moeten verwerken raakt ons lichaam in een stressreactie. Als je denkt dat je lichaam en geest na deze overprikkeling in de avond makkelijk weer ontspant heb je het mis. Ook slapen wordt er niet makkelijker op. Een constante stressreactie in het lichaam zorgt voor een continue stroom van adrenaline en cortisol en dat geeft een stressrespons. Stress zorgt er namelijk voor dat je vermoeid raakt en daardoor worden bovenstaande stoffen aangemaakt zodat je wakker blijft. Hierdoor kun je dus niet slapen. Kortom: las voldoende ontspannen momenten in en zorg dat je voldoende nachtrust hebt. Denk hierbij aan acht uur per dag.

Hoe zorg je voor meer rust in je dagelijks leven?

Een goede manier om meer rust in je leven te krijgen en minder stress te ervaren is om goed te plannen. Dan hebben we het niet over plannen van je activiteiten, maar van je rustmomenten. Zo kun je bijvoorbeeld tegen je zelf zeggen. Vrijdagavond is de dag we vrienden uitnodigen, maar zaterdagavond nemen we onze rust. Dan kun je evengoed heerlijk in je comfy badjas een leuk tv programma kijken of een lekker recept koken, maar dat is immers pure ontspanning. Ook kun je je eens verdiepen in meditatie (mediteren is overigens heel makkelijk & effectief) en dit elke dag 20 minuten doen. Je kunt ook na het afvinken van de vaste afspraken drie avonden in de week vast reserveren voor elkaar of voor jezelf. Zo weet dat je er die avonden geen prikkels zijn én je kunt tijdig slapen. Het bewustzijn over dit onderwerp zal er al voor zorgen dat je bewuster omgaat met stress en andere keuzes zult maken.

Succes met je stressvrije bestaan!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *